Epal Oh! Epal

Saturday, July 5, 2008

Sekurang-kurangnya 55 juta tan epal telah dibesarkan seluruh dunia pada 2005, dengan nilai sekitar $10 bilion.
China menghasilkan sekitar dua-perlima dari jumlah ini Amerika Syarikat merupakan penghasil terkemuka kedua, dengan lebih dari 7.5% dari produksi dunia.




Kajian mencadangkan bahawa epal mungkin mengurangkan risiko kanser kolon, kanser prostat dan kanser peparu. Seperti kebanyakan buah, epal mengandungi Vitamin C baik juga sebagai hos dari sebatian antioksidan lain, iaitu mungkin mengurangkan risiko kanser dengan menghalang kerosakan DNA. Kandungan fiber, sementara kurang dari kebanyakan buah lain, membantu mengawal pergerakan usus dan mungkin demikian mengurangkan risiko kanser kolon. Mereka mungkin juga membantu dengan penyakit jantung, kehilangan berat badan dan mengawal kolesterol, laksana mereka tidak mempunyai sebarang kolesterol, mempunyai fiber (iaitu mengurangkan kolesterol dengan menghalang resapan semula), dan adalah bulki untuk kandungan kalorik mereka seperti kebanyakan buah dan sayur.

Turki, Perancis, Itali dan Iran adalah di kalangan pengeksport epal terkemuka.



Sekumpulan kimia dalam epal akan melindungi otak dari jenis kerosakan yang mencetuskan penyakit neurodegeneratif seperti Alzheimer's dan Parkinsonisme. Chang Y. 'Cy' Lee dari Universiti Cornell menemui iaitu fenolik epal, yang semujadinya melakukan antioksidan yang dijumpai dalam epal segar, boleh melindungi sel saraf dari neurotoksisiti yang dirangsankan oleh stres oksidatif. Para penyelidik menggunakan epal lazat merah dari Negeri New York bagi memberikan ekstrak untuk mengkaji kesan dari fitokimia. Lee berkata bahawa semua isi epal dan kulit berbeza dari tahun ke tahun, musim ke musim dan dari rantau membesar ke rantau membesar (Isu Jurnal Sains Makanan November/Disember 2004). Fitokimia fenolik yang pradominan dalam epal ialah quercetin, epicatechin, dan procyanidin B2.

Biji adalah sedikit beracun, mengandungi kadar kecil dari amygdalin, suatu cyanogenic glycoside, tetapi kadar besar akan perlu dikunyah bagi mempunyai sebarang kesan toksik.

Penggunaan epal boleh membantu membuang makanan terperangkap dan membersih antara gigi-gigi, tetapi asid malik yang mengandungi di dalam buah juga berupaya menghakiskan enamel gigi mengikut masa, dan melalui penggunaan berlebihan.



U_Know_I_Love_U

0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Brownium by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP